Slider Image

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

Ο σκοπός του προγράμματος είναι η εμβάθυνση και απόκτηση ερευνητικής εξειδίκευσης σε έναν συγκεκριμένο τομέα της Χημείας.

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Απόκτηση ικανότητας από το φοιτητή:
1) Να διεξάγει έρευνα σε συγκεκριμένο αντικείμενο της Χημείας.
2) Να εκπαιδευτεί σε τεχνικές και όργανα που σχετίζονται με το αντικείμενό της έρευνας του.
3) Να μπορεί να κάνει παρουσιάσεις και να γράφει αναφορές: α) ανασκόπησης ερευνητικών αποτελεσμάτων μετά από βιβλιογραφική έρευνα, β) της δικής του ερευνητικής εργασίας.
4) Να μπορεί να συγγράφει και να παρουσιάζει την Ερευνητική Εργασία.
5) Να γνωρίζει θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος τα οποία σχετίζονται με την έρευνα στην Χημεία.
6) Να μπορεί να χρησιμοποιεί τις βάσεις δεδομένων των περιοδικών και να διαβάζει επιστημονικά άρθρα Χημείας στα Αγγλικά.

Σημαντικές Πληροφορίες

Τμήμα: Τμήμα Χημείας

Σχολή: Σχολή Θετικών και Εφαρμοσμένων Επιστημών

Όνομα Προγράμματος: Χημεία

Κατεύθυνση: Χημείας

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]

Είδος Φοίτησης : Πλήρης

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά

Συντονιστής : Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Ευτυχία Πινακουλάκη 

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Tύπος Μαθήματος Μονάδες ECTS
Υποχρεωτικά
Υποχρεωτικά 80
Περιορισμένης Επιλογής 40
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 120

Κατανομή Μαθημάτων ανά Εξάμηνο

Προϋποθέσεις Φοίτησης

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:

•           Αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό δίπλωμα

•           Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων

•           Συστατικές επιστολές

•           Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

 

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να θέσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματικές εμπειρίες, κλπ.

Οι φοιτητές πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής φοίτησης 

Επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών 

Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. Ο τελικός βαθμός ενός μεταπτυχιακού φοιτητή υπολογίζεται ως ο σταθμικός μέσος όρος όλων των μαθημάτων που ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς. Η στάθμιση βασίζεται στις π.μ. του κάθε μαθήματος.
Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα μπορούν να βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Τα μαθήματα αυτά δε θα προσμετρώνται στο σταθμικό μέσο όρο του φοιτητή, και δε μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των π.μ. του προγράμματος εξαιρουμένων των π.μ. της διατριβής.
Η διπλωματική εργασία, η διατριβή, τα ερευνητικά και συγγραφικά στάδια βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρείται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπόνησής της. Η διατριβή επιπέδου Μάστερ αξιολογείται ποιοτικά με τους χαρακτηρισμούς Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς και Αποτυχία

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων

. Οι κάτοχοι μεταπτυχιακών τίτλων στη Χημεία εργοδοτούνται στην τοπική βιομηχανία και στο δημόσιο τομέα καταλαμβάνοντας υψηλές και υπεύθυνες θέσεις, ως ερευνητές / καθηγητές σε ερευνητικά κέντρα / Πανεπιστήμια και τέλος σαν καθηγητές στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Να σημειωθεί ότι η μεταπτυχιακή φοίτηση στη Χημεία οδηγεί, εκτός από τις ειδικές γνώσεις, και στην ανάπτυξη ευρύτερου φάσματος ικανοτήτων, κριτικής σκέψης και οργανωτικού πνεύματος, εφόδια τα οποία επιτρέπουν στους απόφοιτους να εργοδοτηθούν με αξιώσεις σε χώρους που έχουν άμεση ή έμμεση σχέση με τα ερευνητικά αντικείμενα που προσφέρονται από το Τμήμα Χημείας.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν σε Διδακτορικά προγράμματα

Top