Slider Image

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα “Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας” προτείνει μια εκπαίδευση η οποία έχει ως βασικούς στόχους ο φοιτητής να αποκτήσει α) ακαδημαϊκές γνώσεις στη διδακτική της γαλλικής ως ξένης γλώσσας (θεωρητικό πλαίσιο, σύγχρονες μεθοδολογίες), β) επαγγελματικές ικανότητες στη διδασκαλία της συγκεκριμένης γλώσσας (πρακτική εξάσκηση, σχολική εμπειρία) και γ) εξοικείωση με την εκπαιδευτική διοίκηση. Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προτείνει μία εις βάθος κατάρτιση η οποία προσφέρει τόσο τα απαραίτητα εργαλεία ανάλυσης διδακτικών καταστάσεων όσο και τα πρακτικά εργαλεία που επιτρέπουν την παρέμβαση σε επαγγελματικούς τομείς που άπτονται της διδακτικής διαδικασίας.
Το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα προσφέρει μία περαιτέρω εξειδίκευση σε ενεργούς καθηγητές Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα της Κύπρου όσο και σε μελλοντικούς καθηγητές ή ειδικούς στον τομέα της Γαλλοφωνίας που επιθυμούν να εργαστούν εντός ή εκτός Κύπρου. Επίσης, απευθύνεται σε πτυχιούχους Γαλλικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου, σε πτυχιούχους άλλων Τμημάτων του Πανεπιστημίου Κύπρου καθώς και άλλων ημεδαπών ή αλλοδαπών Πανεπιστημίων, οι οποίοι επιθυμούν εξειδίκευση στον τομέα της διδακτικής της γαλλικής σε συνδυασμό με την εκπαιδευτική ηγεσία και διοίκηση.
Από ακαδημαϊκή άποψη, το πρόγραμμα στοχεύει την ενίσχυση των πτυχιούχων Γαλλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, ή κατόχων άλλων διπλωμάτων του γαλλόφωνου χώρου, σύμφωνα με τις τρέχουσες απαιτήσεις της Διδακτικής της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας αλλά και τις σύγχρονες ανάγκες της αγοράς εργασίας στην Κύπρο και εκτός Κύπρου. Πιο συγκεκριμένα, προτείνει μία εις βάθος κατάρτιση, διάρκειας τριών εξαμήνων (4 μαθήματα από Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών + 2 μαθήματα από Τμήμα Επιστημών της Αγωγής ή/και Τμήμα Ψυχολογίας + μεταπτυχιακή εργασία), η οποία προσφέρει τόσο τα απαραίτητα εργαλεία ανάλυσης διδακτικών καταστάσεων όσο και τα πρακτικά εργαλεία που επιτρέπουν την παρέμβαση σε επαγγελματικούς τομείς που άπτονται της διδακτικής διαδικασίας. Από ερευνητική σκοπιά, στόχος του προγράμματος είναι οι απόφοιτοί του να είναι σε θέση να ακολουθήσουν διδακτορικές σπουδές είτε στο Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών ή σε άλλα τμήματα του Πανεπιστήμιο Κύπρου που έχουν συναφή αντικείμενα έρευνας (πχ. Τμήμα Επιστημών της Αγωγής, Τμήμα Ψυχολογίας), είτε σε άλλα Πανεπιστήμια του εξωτερικού με προοπτικές για πανεπιστημιακή έρευνα στο αντικείμενο αυτό. Προσφέρει γνώση σε:

  • διδάσκοντες γαλλικής ως ξένης γλώσσας
  • διευθυντές γαλλόφωνων και ξενόγλωσσων ιδιωτικών σχολείων
  • διευθυντές κέντρων γλωσσών και φροντιστηρίων
  • επιθεωρητές γαλλικής ως ξένης γλώσσας
  • ειδικούς εκπαιδευτές παιδαγωγικών ινστιτούτων
  • γαλλόφωνους μορφωτικούς ακόλουθους
  • συγγραφείς γαλλόφωνων εγχειριδίων
  • συμβούλους και λειτουργούς στον κλάδο των γλωσσικών υπηρεσιών
  • συμβούλους και λειτουργούς γαλλόφωνων προγραμμάτων
  • συμβούλους ειδικούς σε θέματα Γαλλοφωνίας που δραστηριοποιούνται στο γαλλόφωνο κόσμο
  • συμβούλους ειδικούς σε θέματα πολυγλωσσίας
  • σχεδιαστές γαλλόφωνων διδακτικών προγραμμάτων
  • εκπαιδευτές γαλλικής ως ξένης γλώσσας
  • γενικούς επιθεωρητές ξένων γλωσσών
  • συμβούλους και λειτουργούς στα γραφείο Προγραμματισμού και γλωσσικής Πολιτικής
  • εκπαιδευτές για το διαδίκτυο
  • εκπαιδευτές για επιμορφωτικά προγράμματα
Για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ. 

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα του προγράμματος είναι : 

α) ακαδημαϊκές γνώσεις στη διδακτική της γαλλικής ως ξένης γλώσσας (θεωρητικό πλαίσιο, σύγχρονες μεθοδολογίες), 
β) ικανότητες στη διδασκαλία της συγκεκριμένης γλώσσας και 
γ) εξοικείωση με την εκπαιδευτική διοίκηση. 
Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα προτείνει μία εις βάθος κατάρτιση η οποία προσφέρει τόσο τα απαραίτητα εργαλεία ανάλυσης διδακτικών καταστάσεων όσο και τα εργαλεία που επιτρέπουν την παρέμβαση σε τομείς που άπτονται της διδακτικής διαδικασίας.

Σημαντικές Πληροφορίες

Τμήμα: Τμήμα Γαλλικών και Ευρωπαϊκών Σπουδών

Σχολή: Σχολή Ανθρωπιστικών Επιστημών

Όνομα Προγράμματος: Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας

Κατεύθυνση: Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]

Είδος Φοίτησης : Πλήρης

Γλώσσα Διδασκαλίας: Γαλλικά Ελληνικά

Συντονιστής : Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φρύνη Κακογιάννη-Ντοά 

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Tύπος Μαθήματος Μονάδες ECTS
Υποχρεωτικά
Υποχρεωτικά 70
Περιορισμένης Επιλογής 20
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 90

Κατανομή Μαθημάτων ανά Εξάμηνο

Προϋποθέσεις Φοίτησης

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:
• Αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό δίπλωμα
• Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων
• Συστατικές επιστολές
• Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να θέσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματικές εμπειρίες, κλπ.

Οι φοιτητές πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής φοίτησης 

Επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών 

Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. Ο τελικός βαθμός ενός μεταπτυχιακού φοιτητή υπολογίζεται ως ο σταθμικός μέσος όρος όλων των μαθημάτων που ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς. Η στάθμιση βασίζεται στις π.μ. του κάθε μαθήματος.
Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα μπορούν να βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Τα μαθήματα αυτά δε θα προσμετρώνται στο σταθμικό μέσο όρο του φοιτητή, και δε μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των π.μ. του προγράμματος εξαιρουμένων των π.μ. της διατριβής.
Η διπλωματική εργασία, η διατριβή, τα ερευνητικά και συγγραφικά στάδια βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρείται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπόνησής της. Η διατριβή επιπέδου Μάστερ αξιολογείται ποιοτικά με τους χαρακτηρισμούς Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς και Αποτυχία. 

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων

Οι προοπτικές απασχόλησης των αποφοίτων είναι περισσότερες από όσες το κοινό πιστεύει. Το Μεταπτυχιακό στη Διδακτική της Γαλλικής ως Ξένης Γλώσσας δεν προσφέρει γνώση μονάχα σε υφιστάμενους ή μελλοντικούς διδάσκοντες της γαλλικής, αλλά είναι εξαιρετικά χρήσιμο για διευθυντές γαλλόφωνων και ξενόγλωσσων ιδιωτικών σχολείων, διευθυντές κέντρων γλωσσών και φροντιστηρίων, επιθεωρητές γαλλικής ως ξένης γλώσσας, ειδικούς εκπαιδευτές παιδαγωγικών ινστιτούτων, γαλλόφωνους μορφωτικούς ακόλουθους, συγγραφείς γαλλόφωνων εγχειριδίων, συμβούλους και λειτουργούς στον κλάδο των γλωσσικών υπηρεσιών, συμβούλους και λειτουργούς γαλλόφωνων προγραμμάτων, συμβούλους ειδικούς σε θέματα Γαλλοφωνίας που δραστηριοποιούνται στο γαλλόφωνο κόσμο, συμβούλους ειδικούς σε θέματα πολυγλωσσίας, σχεδιαστές γαλλόφωνων διδακτικών προγραμμάτων, εκπαιδευτές γαλλικής ως ξένης γλώσσας, γενικούς επιθεωρητές ξένων γλωσσών, συμβούλους και λειτουργούς στα γραφείο Προγραμματισμού και γλωσσικής Πολιτικής, εκπαιδευτές για το διαδίκτυο, εκπαιδευτές για επιμορφωτικά προγράμματα.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν σε Διδακτορικά προγράμματα

Top