Slider Image

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

Η επιστήμη των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΗΜΜΥ) καλύπτει ένα ευρύ φάσμα γνώσεων και επιστημονικών πεδίων, που βρίσκονται στο επίκεντρο της σύγχρονης τεχνολογίας. Τέτοιοι τομείς συμπεριλαμβάνουν το σχεδιασμό και ανάλυση ηλεκτρικών, μαγνητικών, και οπτικών συσκευών, καθώς και την επεξεργασία, έλεγχο και μετάδοση πληροφοριών και ενέργειας. Τα εργαλεία που χρησιμοποιούνται στην επιστήμη των ηλεκτρολόγων μηχανικών και μηχανικών υπολογιστών περιλαμβάνουν ηλεκτρονικά, ηλεκτρομαγνητικά και οπτικά φαινόμενα, θεωρία συστημάτων, και υπολογιστικό υλικό και λογισμικό. Ο κλάδος μπορεί να χωριστεί στην επιστήμη του Ηλεκτρολόγου Μηχανικού και την επιστήμη του Μηχανικού Υπολογιστών. 

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Με την αποφοίτηση από τα προγράμματα Μάστερ στην Επιστήμη Μηχανικού
Υπολογιστών/Μάστερ Μηχανικής Μηχανικού Υπολογιστών, οι φοιτητές αναμένεται να έχουν τις ακόλουθες ικανότητες και δεξιότητες:

1. Ικανότητα χρήσης πακέτων λογισμικού και ανάπτυξης λογισμικού για την επίλυση προχωρημένων προβλημάτων μηχανικής υπολογιστών.
2. Γνώση βασικών ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών στοιχείων και χρήση τους σε υπολογιστικά συστήματα.
3. Ικανότητα ανάπτυξης και χρήσης μοντέλων για την ανάλυση και σχεδιασμό στοιχείων και συστημάτων.
4. Εύρος και βάθος γνώσης στις ακόλουθες περιοχές:

• Δίκτυα Υπολογιστών
• Βιοιατρική Μηχανική
• Υπολογιστική Νοημοσύνη και Ρομποτική
• Ενσωματωμένα συστήματα και υπολογιστικό υλικό
• Αρχιτεκτονική Υπολογιστών
• Μηχανική Όραση
• Συστήματα Ανοχής Σφαλμάτων

5. Ικανότητα εντοπισμού αναδυόμενων τάσεων και προκλήσεων στην Μηχανική Υπολογιστών και εφαρμογή της γνώσης μαθηματικών, επιστημών και μηχανικής για την αντιμετώπιση των τεχνολογικών προκλήσεων του μέλλοντος.
6. Ικανότητα αναγνώρισης, διατύπωσης, και επίλυσης προβλημάτων με τη χρήση τεχνικών, δεξιοτήτων, και μοντέρνων εργαλείων αναγκαίων για την εφαρμογή της τεχνολογίας.
7. Ικανότητα σχεδίασης συστημάτων και στοιχείων συστημάτων, και ανάπτυξη διαδικασιών ικανοποίησης των τεχνολογικών αναγκών και ικανότητα σχεδιασμού και εκτέλεσης πειραμάτων καθώς και ανάλυση και ερμηνεία δεδομένων.
8. Ικανότητα αντιμετώπισης προχωρημένων τεχνολογικών προβλημάτων μηχανικής υπολογιστών.
9. Ικανότητα λειτουργίας σε πολυδιάστατες ομάδες και αποτελεσματικής επικοινωνίας. Ικανότητα δράσης σε ηγετικούς ρόλους.
10. Τήρηση των υψηλότερων πρότυπων επαγγελματικής και ηθικής ευθύνης.
11. Ευρεία εκπαίδευση για κατανόηση των επιπτώσεων των τεχνικών λύσεων σε παγκόσμιο/κοινωνικό πλαίσιο. Αναγνώριση της ανάγκης και της ικανότητας συμμετοχής στη δια βίου μάθηση
 

Σημαντικές Πληροφορίες

Τμήμα: Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Σχολή: Πολυτεχνική Σχολή

Όνομα Προγράμματος: Μηχανικοί Υπολογιστών (M.Eng.)

Κατεύθυνση: Μηχανικοί Υπολογιστών (M.Eng.)

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]

Είδος Φοίτησης : Πλήρης

Γλώσσα Διδασκαλίας: Αγγλικά

Συντονιστής : Θεοχάρης Θεοχαρίδης, Αναπληρωτής Καθηγητής 

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Tύπος Μαθήματος Μονάδες ECTS
Υποχρεωτικά
Υποχρεωτικά 34
Περιορισμένης Επιλογής 56
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 90

Κατανομή Μαθημάτων ανά Εξάμηνο

Προϋποθέσεις Φοίτησης

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:
• Αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό δίπλωμα
• Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων
• Συστατικές επιστολές
• Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να θέσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματικές εμπειρίες, κλπ.

Οι φοιτητές πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής Φοίτησης  

Επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών  

Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. Ο τελικός βαθμός ενός μεταπτυχιακού φοιτητή υπολογίζεται ως ο σταθμικός μέσος όρος όλων των μαθημάτων που ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς. Η στάθμιση βασίζεται στις π.μ. του κάθε μαθήματος.
Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα μπορούν να βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Τα μαθήματα αυτά δε θα προσμετρώνται στο σταθμικό μέσο όρο του φοιτητή, και δε μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των π.μ. του προγράμματος εξαιρουμένων των π.μ. της διατριβής.
Η διπλωματική εργασία, η διατριβή, τα ερευνητικά και συγγραφικά στάδια βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρείται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπόνησής της. Η διατριβή επιπέδου Μάστερ αξιολογείται ποιοτικά με τους χαρακτηρισμούς Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς και Αποτυχία. 

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων

Τα μεταπτυχιακά προγράμματα Μάστερ στην Επιστήμη Μηχανικού Υπολογιστών/Μάστερ Μηχανικής Μηχανικού Υπολογιστών, δίνουν τα εφόδια, μέσω εξειδικευμένων γνώσεων και καλών πρακτικών μηχανικής, για ανάπτυξη ικανών αποφοίτων που θα εργοδοτηθούν σε τοπικούς και διεθνής οργανισμούς που ασχολούνται με τον σχεδιασμό, ανάπτυξη, και λειτουργία υπολογιστικών και ηλεκτρονικών συστημάτων, όπως εταιρείες που ασχολούνται με υπολογιστικό λογισμικό και υλικό, τις τηλεπικοινωνίες και τα δίκτυα, καθώς και με άλλους τύπους εφαρμογών (μεταφορές, υπηρεσίες κοινής ωφέλειας, και χρηματοοικονομικά, μεταξύ άλλων). Ένα σημαντικό ποσοστό των αποφοίτων αναμένεται να εισέλθει στην τοπική και ευρωπαϊκή αγορά εργασίας έχοντας τα εφόδια να αποτελεί σημαντικό κομμάτι της ανάπτυξης των δυνατοτήτων των διάφορων οργανισμών.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν σε Διδακτορικά προγράμματα 

Top