Slider Image

Προφίλ του Προγράμματος Σπουδών

Το πρώτο μεταπτυχιακό πρόγραμμα νομικής «Magister Legum – LLM – Master of Laws» προσφέρει ολοκληρωμένη κάλυψη των διαφόρων κλάδων του δικαίου: ιδιωτικό δίκαιο (με έμφαση στο εμπορικό), διεθνές και ευρωπαϊκό δίκαιο, δημόσιο δίκαιο (με έμφαση στο δίκαιο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων), ποινικό δίκαιο και εγκληματολογία.
Παρέχεται η δυνατότητα εξειδίκευσης εντός του προγράμματος με την επιλογή κατεύθυνσης. Είναι δυνατή, επίσης, η ολοκλήρωση του προγράμματος χωρίς την επιλογή κατεύθυνσης. Στόχος είναι οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος master του Τμήματος να διαθέτουν τις απαιτούμενες γνώσεις και μεθοδολογικά εργαλεία ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις ανάγκες της σύγχρονης νομικής πρακτικής αλλά και να μπορούν να προσφέρουν στην κοινωνία, από τη θέση του δικηγόρου, του δικαστή, αλλά και του δημόσιου λειτουργού ή και στο χώρο των επιχειρήσεων.
Το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στην ανάγκη για τη συστηματική μελέτη και την εξοικείωση των Κυπρίων νομικών με τα φαινόμενα της παγκοσμιοποίησης και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, που επηρεάζουν πλέον κάθε πτυχή των δικαίων των κρατών μελών, αλλά και τη συγκριτική και θεωρητική οπτική η οποία και καθίσταται αναγκαία για τον επιστήμονα και τον νομικό της πράξης. Η διδακτική φιλοσοφία του μεταπτυχιακού προγράμματος εστιάζει στη μελέτη και ανάπτυξη του Κυπριακού δικαίου σε συγκριτικό, ιστορικό-θεωρητικό, διεθνές και Ευρωπαϊκό πλαίσιο. Ταυτόχρονα, το πρόγραμμα αξιοποιεί την ερευνητική εμπειρία του ακαδημαϊκού προσωπικού του Τμήματος σε συγκεκριμένους τομείς.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα αποσκοπεί:
• στην παροχή νομικών σπουδών ανωτέρου επιπέδου στο νομικό κόσμο της Κύπρου, Ελλάδας και ευρύτερα.
• στην εξειδικευμένη μελέτη του διεθνούς νομικού συστήματος και της Ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, συμπεριλαμβανομένης και της επίδρασής τους στη διάπλαση του Κυπριακού δικαίου αλλά και των άλλων νομικών συστημάτων.
• στη συστηματικότερη συμβολή του Τμήματος Νομικής στην ανάπτυξη του Κυπριακού δικαίου και ευρύτερα στην επιστήμη του δικαίου.
• στην ανάπτυξη των μεθοδολογικών και ερευνητικών δεξιοτήτων των φοιτητών.
• στην παροχή εξειδικευμένων γνώσεων στο πεδίο του διεθνούς δικαίου, της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης και του κυπριακού δικαίου, αλλά και εξειδίκευσης μέσα από τη δυνατότητα επιλογής κατεύθυνσης.

Βασικά Μαθησιακά Αποτελέσματα

Το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών του Τμήματος Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου στοχεύει να παρέχει στους φοιτητές τα απαραίτητα γνωστικά και μεθοδολογικά εφόδια που θα τους επιτρέψουν να ανταποκριθούν με πληρότητα και επιτυχία στις υψηλές απαιτήσεις όλων των νομικών επαγγελμάτων, ενώ παράλληλα καλλιεργείται και ενθαρρύνεται η κριτική σκέψη και η εξοικείωση και τριβή των φοιτητών με την εκπόνηση υψηλού επιπέδου επιστημονικής έρευνας στο πεδίο της νομικής επιστήμης.

Στο πλαίσιο αυτό, οι απόφοιτοι του μεταπτυχιακού προγράμματος Νομικής αναμένεται να είναι σε θέση :
• Να αξιολογούν τις πηγές του κυπριακού, ευρωπαϊκού και διεθνούς δικαίου και να διεξάγουν συγκριτική έρευνα των δικαιικών πηγών
• Να προβαίνουν σε σύνθετη νομική ανάλυση (πρόβλεψη και αναγνώριση νομικών ζητημάτων, εντοπισμός αποφασιστικών γεγονότων σε πρακτικές υποθέσεις εργασίας, αναγνώριση και διατύπωση νομικών αρχών, κανόνων και εξαιρέσεων και εφαρμογή τους στα γεγονότα υπό το πρίσμα βασικών ρυθμιστικών πολιτικών, πρόβλεψη και κριτική αξιολόγηση βασικών αντεπιχειρημάτων, ανάλυση νομικών προβλημάτων με λογική, μεθοδολογία και ακρίβεια)
• Να αναπτύσσουν γόνιμους προβληματισμούς και κριτική νομική σκέψη και επιχειρηματολογία
• Να διεξάγουν συστηματική και εις βάθος έρευνα αξιοποιώντας όλες τις νομικές πηγές και τα βιβλιογραφικά μέσα, έντυπα και ηλεκτρονικά
• Να αναπτύξουν και να εφαρμόσουν νομικές ερευνητικές δεξιότητες (εντοπισμός της κατάλληλης νομικής αρχής, κατανόηση του βάρους και της σημασίας της, διάκριση πρωτευόντων και δευτερευόντων νομικών αρχών, επαλήθευση της ακρίβειας και της ισχύος της αρχής σε ένα εξελισσόμενο νομικό περιβάλλον)
• Να συντάσσουν εργασίες και υπομνήματα με λογική δομή και νομική επιχειρηματολογία
• Να παρέχουν νομικές συμβουλές
• Να κάνουν προφορικές παρουσιάσεις σύνθετων νομικών ζητημάτων και δικαστικών αποφάσεων με χρήση ηλεκτρονικών μέσων
• Να μάθουν να διαχειρίζονται σωστά τον χρόνο τους, να τηρούν προθεσμίες και να δουλεύουν ομαδικά, να διαπραγματεύονται και να συνεργάζονται
• Να γνωρίζουν και να κάνουν πολύ καλή χρήση της νομικής ορολογίας στην αγγλική γλώσσα, καθώς και σε μία ακόμη ξένη γλώσσα.

Σημαντικές Πληροφορίες

Τμήμα: Τμήμα Νομικής

Σχολή: Σχολή Κοινωνικών Επιστημών και Επιστημών Αγωγής

Όνομα Προγράμματος: Ποινική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Κατεύθυνση: Ποινική Δικαιοσύνη και Ανθρώπινα Δικαιώματα

Επίπεδο Τίτλου Σπουδών: 2ος Κύκλος (Μεταπτυχιακός Τίτλος) [3 Εξάμηνα]

Είδος Φοίτησης : Πλήρης

Γλώσσα Διδασκαλίας: Ελληνικά

Συντονιστής : Λέκτορας Μιχάλης Χατζηπαναγιώτης

Δομή Προγράμματος Σπουδών

Tύπος Μαθήματος Μονάδες ECTS
Υποχρεωτικά
Υποχρεωτικά 45
Περιορισμένης Επιλογής 45
ΣΥΝΟΛΟ ECTS 90

Κατανομή Μαθημάτων ανά Εξάμηνο

Προϋποθέσεις Φοίτησης

Οι διαθέσιμες θέσεις προκηρύσσονται από τη Σχολή Μεταπτυχιακών Σπουδών. Κατά την προκήρυξη, αναφέρονται τα κριτήρια εισδοχής και τα απαιτούμενα έγγραφα που πρέπει να επισυναφτούν με την αίτηση όπως:
• Αναγνωρισμένο Πανεπιστημιακό δίπλωμα
• Προηγούμενη πανεπιστημιακή κατάρτιση σε κατάλληλο αντικείμενο (ακαδημαϊκό υπόβαθρο) και βαθμολογία σχετικών πτυχίων
• Συστατικές επιστολές
• Προσωπική συνέντευξη ή/και γραπτή εξέταση (εάν προβλέπεται από τους εσωτερικούς Κανόνες του Τμήματος)

Τα Τμήματα δύνανται επίσης να θέσουν επιπρόσθετα κριτήρια και δείκτες ποιότητας όπως: (α) αριθμό δημοσιεύσεων φοιτητών σε επιστημονικά περιοδικά, (β) συμμετοχή φοιτητών σε σεμινάρια, συμπόσια, ερευνητικά προγράμματα, (γ) παρουσιάσεις φοιτητών σε συνέδρια, (δ) γνώση ξένων γλωσσών, (ε) επαγγελματικές εμπειρίες, κλπ.

Οι φοιτητές πρέπει πάντα να συμβουλεύονται τους Κανόνες Μεταπτυχιακής φοίτησης  

Επιτυχή ολοκλήρωση των απαιτήσεων του Προγράμματος Σπουδών

Το σύστημα βαθμολογίας των μαθημάτων είναι αριθμητικό, από 0 μέχρι 10, ανά 1/2 της μονάδας. Κατώτατο όριο επιτυχίας είναι ο βαθμός 5. Ο τελικός βαθμός ενός μεταπτυχιακού φοιτητή υπολογίζεται ως ο σταθμικός μέσος όρος όλων των μαθημάτων που ο φοιτητής έχει ολοκληρώσει επιτυχώς. Η στάθμιση βασίζεται στις π.μ. του κάθε μαθήματος.
Σε μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών μαθήματα μπορούν να βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Τα μαθήματα αυτά δε θα προσμετρώνται στο σταθμικό μέσο όρο του φοιτητή, και δε μπορούν να υπερβαίνουν το 25% των π.μ. του προγράμματος εξαιρουμένων των π.μ. της διατριβής.
Η διπλωματική εργασία, η διατριβή, τα ερευνητικά και συγγραφικά στάδια βαθμολογούνται με Επιτυχία/Αποτυχία. Ο τελικός βαθμός για την εκπόνηση της διατριβής καταχωρείται στο τελευταίο εξάμηνο της εκπόνησής της. Η διατριβή επιπέδου Μάστερ αξιολογείται ποιοτικά με τους χαρακτηρισμούς Άριστα, Λίαν Καλώς, Καλώς και Αποτυχία. 

Επιπρόσθετες πληροφορίες

Επαγγελματικά Προφίλ Αποφοίτων

Το προσφερόμενο πρόγραμμα σπουδών περιλαμβάνει μαθήματα με μεγάλο επιστημονικό και ερευνητικό ενδιαφέρον, τα οποία εξελίσσονται διαρκώς και ανταποκρίνονται στις ανάγκες της κυπριακής κοινωνίας μέσα στο ευρύτερο διεθνές και ευρωπαϊκό πλαίσιο. Εκτός από ερευνητικό ενδιαφέρον, τα μαθήματα στο προσφερόμενο πρόγραμμα σπουδών έχουν μεγάλη πρακτική σημασία και ενδιαφέρουν τους νομικούς της πράξης στην Κύπρο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Το πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση στην ανάπτυξη των ερευνητικών δεξιοτήτων των φοιτητών με προοπτικές δημοσίευσης και διάχυσης της παραγόμενης επιστημονικής γνώσης στη νομική κοινότητα και στην κοινωνία, σε τέτοιο βαθμό που να δύναται να προετοιμάσει τους φοιτητές για τη συγγραφή διδακτορικής διατριβής.

Πρόσβαση σε Περαιτέρω Σπουδές

Οι απόφοιτοι μπορούν να εισαχθούν σε Διδακτορικά προγράμματα 

Top